اهمیت اسباببازیهای آموزشی
دلایل اهمیت اسباببازیهای آموزشی برای رشد کودکان
تحقیقات نشان میدهد که یادگیری از طریق بازی قسمت مهمی از رشد کودکان است. اسباببازی علاوه بر وسیله بازی و سرگرمی، ابزاریست برای آموزش، رشد و پرورش مهارتهای مختلف کودکان.
اهمیت اسباببازیهای آموزشی برای رشد کودکان موضوعیست که در ادامه قصد داریم به آن بپردازیم. نکته قابل توجه در استفاده از اسباببازیها، رعایت استاندارد و ایمنی اسباببازی کودک میباشد. اطمینان از اینکه کودک شما زمان بازی کافی دارد، یک مزیت بزرگ برای خانوادههاییست که به فرزندان خود اجازه میدهند انرژی اضافی آزاد کنند؛ توجه به اینکه کودک حتی در دوران نوزادی شروع به فهمیدن میکند مسئله حائز اهمیتی است. حتی در اوایل رشد، ذهن کودک فقط با دیدن محیط اطراف و گرفتن محیط پیرامونش گسترش مییابد.
چرا اسباب بازی های آموزشی برای رشد کودکان مهم هستند؟
استفاده از اسباببازیهای آموزشی میتواند کودکان را در فراگیری مهارتهای مختلفی که در زندگی خود به آنها نیاز دارند، یاری نماید. اسباببازیهای آموزشی می توانند به توسعه مهارتهای حل مسئله، آموزش در مورد حل تعارض و نحوه کار کردن علت و معلول کمک کنند. این همچنین به کودکان در مورد به اشتراک گذاشتن و رشد مهارتهای حرکتی خوب آنها کمک میکند و خلاقیت و تخیل آنها را پرورش میدهد.
کودکان میتوانند از همان یک ماهگی شروع به بهرهمندی از اسباببازیهای آموزشی کنند. در اینجا چند ایده عالی برای اسباببازیهای آموزشی بر اساس محدوده سنی و توضیحی در مورد فواید آنها آورده شده است:
1 تا 12 ماهگی
در سنین پایین، بازیهای حسی به تحریک حواس کودک کمک میکند. با ادامه رشد کودک و ایجاد هماهنگی چشم و دست، خانوادهها میتوانند اسباببازیهایی را در اختیار کودکان بگذارند که آنها را به تعامل بیشتر ترغیب کند. با فعال شدن کودک، پیشنهاد ما معرفی اسباببازیهای حل مسئله است. این اسباببازیها به کودکان کمک میکنند تا با علت و معلول مانند “اگر این کار را انجام دهم آن اتفاق میافتد” آشنا شوند. همچنین پس از اینکه بعد از آزمایش و خطا و راهنمایی توانستند بفهمند چگونه یک اسباببازی کار میکند، اعتماد به نفس خود را افزایش میدهند. دیگر اسباببازیهای عالی برای معرفی، اسباببازیهایی هستند که حرکت را تقویت میکنند.
برخی از نمونههای اسباببازیهای عالی برای سال اول کودکان عبارتند از:
- جغجغه
- موبایلهای آموزشی
- عروسکهای نرم
- اسباببازیهای کوچک قابل حمل موزیکال و چراغدار
- حلقه هوش
- اشکال هندسی
- بلوک
- و …
12 تا 24 ماهگی
با رسیدن کودک به مرز یک سال یا بیشتر، او به زودی بسیار متحرک خواهد شد. معرفی اسباببازیهای مناسب به آنها در آموزش تعادل و هماهنگی کمک میکند و با تحرک تازه پیدا شده، حس کنجکاوی کودک را افزایش میدهد. همانطور که کودک شروع به یادگیری راه رفتن میکند، شما همچنین میتوانید یادگیری اعداد را با شمردن قدمها در خود بگنجانید که به آنها کمک میکند تا با شرایط و معانی آشنا شوند حتی با وجود اینکه درک درستی از اعداد در این سن نداشته باشند. اهمیت اسباببازیهای آموزشی برای رشد کودکان در این سن میتواند منجر به پرورش، رشد و شکوفایی خلاقیت کودکان شود.
مجموعه بازیهای موضوعی، اسباببازیهای آموزشی بسیار خوبی برای معرفی در سنین 12-18 ماهگی هستند؛ زیرا به رشد مهارتهای تشخیص کودکان کمک میکنند. به عنوان مثال، اگر یک مجموعه اسباببازی از حیوانات دارید، تمرین کودکان را با استفاده از اسباببازیهایی که صدای حیوانات را تولید میکنند انجام دهید. این امر همچنین با تقویت نام رنگها و اشکال به پیشرفت صحبت کردن و توسعه زبان کمک میکند.
نمونههایی از اسباببازیهایی که به کودک شما کمک میکند تا به نقاط عطف جدید بین 1 تا 2 سال برسد عبارتند از:
- ماشین، موتور و …
- اسباببازیهای کشیدنی و فشار دادنی
- واکرها
- اسباببازیها و کتابهای مضمونی
- و …
دو سال به بالا
همانطور که فرزندان شما کمی بزرگتر و فعالتر میشوند، میتوانید اسباببازیهایی را در اختیارشان بگذارید که از طریق بازی مهارتهای فیزیکی بیشتری را تقویت میکنند. هنگام نشان دادن نحوه استفاده از اسباببازیهای خاص، مانند سهچرخه، همیشه مطمئن شوید که آنها از نگرانیهای ایمنی مانند استفاده از کلاه ایمنی آگاه هستند و در استفاده از این اسباببازیها ایمنی را رعایت میکنند؛ بنابراین آنها میدانند که اگر بخواهند بر سهچرخه خود سوار شوند، باید کلاه ایمنی خود را نیز داشته باشند.
این سن همچنین سن خوبی برای معرفی اسباببازیهاییست که شامل مهارتهای شناختی هستند. اسباببازیهای مختلف بسیاری وجود دارد که میتواند به کودکان در نوشتن کمک کند؛ چه آنها نقاشی میکنند یا اسم خود را مینویسند و مهارتهای حرکتی کوچک آنها. بازیها و کتابها نیز میتوانند به کودک شما در شناختن نام و مهارتهای سوادآموزی کمک کنند.
این نوع اسباببازیها نسخه تصویری از آنچه را که میشنود به کودک نشان میدهند و بالعکس. به عنوان مثال، تکرار مطالعه کتاب در مورد یک سگ و دیدن عکس از یک سگ به کودک شما این امکان را میدهد که تصویر سگ را با صدایی که ایجاد میکند، مرتبط کند. خواندن کتابهایی که دارای تصاویر رنگی و چند کلمه در هر صفحه هستند، باعث میشود تا آنها با نحوه مشاهده کلمات در صفحات آشنا شوند.
اهمیت اسباببازیهای آموزشی برای رشد کودکان در این سن، منجر به تقویت و هماهنگی چشم و دست، رشد و کنترل اعصاب و عضلات، ارتقاء خلاقیت و پرورش قدرت تجسم فضایی و هندسی، پرورش حس لامسه، اجتماعی شدن و … میشود.
نمونههایی از اسباببازیهایی که در این سن به ارتقا مهارتهای فیزیکی و شناختی کمک میکنند عبارتند از:
- سه چرخه
- حلقه بسکتبال
- ست بولینگ
- شن و ماسه
- سهپایه نقاشی
- بازیها یا کتابهای “دیدن و گفتن”
- بلوکهای ساختمانی مغناطیسی
- اسباببازیهای آموزش شمارش